Kasih Sayang Ahlul Bait Nabi SAW Dengan Para Sahabat

Kita sering mendengar atau membaca celaan Syiah terhadap para sahabat Nabi saw, terutama Abu Bakar r.a , Umar r.a, Usman r.a. dan Aisyah r.a . Bagaimanapun  pendustaan tersebut dijawab oleh percakapan sejarah seperti rajah berikut :

Untuk mudah anda membaca rajah ini, sila besarkan paparan atau save gambar ini dan buka semula. Saiz gambar ini 333KB.

Dan klip ceramah berikut adalah berkaitan;

Saudara pembaca sila perhatikan nama Abu Bakar , Umar , Usman dan Aisyah , telah menjadi nama-nama pilihan anak cucu Ali bin Abi Thalib r.a.  Memberi nama kepada anak adalah gambaran cinta dan kasih sayang. Adakah seorang Syiah akan memberi nama anaknya Muawiyah atau Yazid? Jawapannya tentulah tidak kerana Muawiyah dan Yazid adalah musuhnya.

Perhatikan juga tidak terdapat nama Abdul Muthalib atau Abu Thalib, walaupun kedua-duanya sangat disayangi Nabi saw dan Ali ra. Ini kerana kedua-duanya tidak  Islam.

Tulisan saya sebelum ini adalah berkaitan dan boleh dirujuk di sini : https://aburedza.wordpress.com/2009/06/14/isteri-isteri-dan-putra-putri-ali-ra/  dan di sini : https://aburedza.wordpress.com/2009/06/10/surat-kepada-saudara-abu-hassan-kecintaan-dan-kasih-sayang-melalui-nama/

Sumber rajah :  Majalah Qiblati Edisi Khusus Haji dan Majalah Qiblati Edisi 3 Volume 4  atau anda boleh lawati laman ini : http://www.gensyiah.com/keluarga-rasulullah/

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s