Haji Seorang Anak Untuk Ayahnya

Haji Seorang Anak Untuk Ayahnya

Imam Ibnu Qayyim  Al Jauziyah  menulis pada bab Fatwa-fatwa Rasulullah SAW Dalam Masalah Haji  dalam kitabnya I’lamul Muwaqi’in:

Seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah SAW, ia berkata

“Sesungguhnya bapakku ketika menemukan agama Islam sudah sangat tua, sehingga tidak mampu untuk menaiki tunggangan. Padahal ibadah haji diwajibkan bagi kita semua. Apakah aku harus berhaji untuknya ? ” Rasulullah S.a.w  bertanya: “Apakah engkau anaknya yang paling besar?” Ia berkata: “Benar”. Rasulullah S.a.w ; bersabda: “Apakah engkau tahu, seandainya ayahmu mempunyai hutang, kemudian engkau yang membayarnya, bukankah itu sudah cukup baginya?” Ia berkata: “benar”. Rasulullah SAW bersabda: “berhajilah untuknya”.
(HR. Ahmad).

Abu Dzar bertanya kepada Rasulullah SAW, ia berkata: “Bapakku adalah orang yang sangat tua, sehingga tidak mampu berhaji, berumrah atau naik sekedup unta”. Rasulullah SAW bersabda kepadanya: “Berhajilah untuk bapakmu dan berumrahlah”.

Berkata imam Daruqutni: Tokoh dalam sanad ini seluruhnya dapat dipercaya. Yang dimaksudkan dengan naik sekedup unta adalah mengadakan sebuah perjalanan.

Seorang telaki bertanya kepada Rasulullah SAW, ia berkata:  “Sesungguhnya bapakku telah meningga! dunia dan belum melaksanakan ibadah haji. Apakah aku boleh berhaji untuknya?” Rasulullah SAW bersabda: “Apakah engkau tahu, seandainya bapakmu mempunyai hutang, bukankah engkau yang akan membayarnya?” ia berkata: “Benar”. Rasulullah SAW bersabda: “Мака hutang-hutang Allah lebih berhak (dibayar)”.

(HR. Ahmad).

______________________________

Petikan: Judul Asli:  I’lamul Muwaqi’in   An Rabba l-Alamin

Judul Terjemahan : Panduan Hukum Islam

Penulis: Ibnu Qayyim  Al Jauziyah

Fatwa-fatwa Rasulullah SAW Dalam Masalah  Haji MS 803

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s