Hadis Syiah: Hadis Mengenai Fatimah A.S Semasa Ali A.S Dipaksa keluar Dari Rumahnya.

Satu ketika dahulu ada satu NGO mengertak satu pihak untuk berdemonstrasi dengan berbogel. Maka riuhlah dunia, sehingga akhirnya demonstrasi tersebut di batal. Apakah mereka itu tidak tahu bahawa perbuatan itu satu kejahatan dan tidak bermaruah.

Bagaimana pula jika (JIKA = sekadar andaian) isteri ulama teringgi PAS pula mengertak akan menguraikan rambutnya di tengah Bandar Kota Baharu, negeri Serambi Mekah? Beliau tentulah faham perbuatan itu satu kejahatan! Tentu akan riuh lah negara.

Sebaliknya bagaimana dengan hadis Syiah berikut ini, yang terus digunakan Syiah, terus dijaja disepanjang zaman dengan tujuan memburukan para sahabat Rasullah s.a.w :

Hadis Mengenai Fatimah A.S Semasa Ali A.S Dipaksa keluar Dari Rumahnya.

320. Daripadanya, daripada al-Mu‘alla, daripada al-Hasan, daripada Abban, daripada Abu Hasyim berkata: Apabila Ali a.s dikeluarkan, Fatimah a.s keluar di dalam keadaan meletakkan baju Rasulullah s.a.w di atas kepalanya, memegang dua tangan dua anak lelakinya sambil berkata: Apakah kaitan aku dan anda, wahai Abu Bakr, anda mahu menjadikan dua anak lelakiku yatim dan aku seorang janda, demi Allah, jika ia bukan suatu kejahatan, nescaya aku menguraikan rambutku dan aku melaung kepada Tuhanku. Maka seorang lelaki daripada mereka berkata: Anda tidak mahu ke tahap ini, kemudian aku memegang tangannya, lalu aku pergi dengannya.

Dipetik dari Raudhat al-Kaafi

Komentar :

Ini adalah hadis yang aneh yang menjatuhkan maruah Fatimah r.a anaknda Nabi s.a.w yang didakwa maksum! Ini tentu hadis rekaan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s