Jom Berpuasa Sunat Wukuf Arafah Besok Selasa 16 November 2010

Diterima dari Abu Qatadah r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda , maksudnya:

Puasa pada hari Arafah dapat menghapuskan dosa selama dua tahun, iaitu tahun yang berlalu dan tahun yang akan datang. Dan puasa Asyura menghapuskan dosa tahun yang lalu. ( Diriwayat oleh jemah kecuali Bukhari dan Turmudzi – Dipetik dari Fikih Sunah Sayid Sabiq)

Puasa Arafah adalah puasa sunat bagi orang yang tidak mengerjakan haji.

Apakah Wukuf di Padang Arafah itu?

Wukuf ertinya berhenti atau berdiri. Tetapi maksudnya ialah menghadirkan diri di padang Arafah pada masa antara zohor hari 9 Zulhijjah hingga sejurus sebelum fajar 10 Zulhijjah. Cukup wukuf walau sekejap atau lalu sahaja dengan syarat orangnya sedar – sempurna akal. Di mana-mana sahaja dari bumi Arafah itu boleh jadi tempat wukuf, asal sahaja ianya dalam kawasan bumi Arafah. Dan tidak pula disyaratkan orangnya itu mesti memijak bumi Arafah. Andainya ia hanya berada di dalam kereta atau bas dan tidak turun menjejakkan kakinya di bumi itu juga sah wukufnya. Hanya yang ada khilafnya pada udara Arafah – menurut pendapat yang lebih kuat bahawa udara Arafah itu dikira Arafah seperti udara yang bertentang Kaabah dikira Kaabah. Andainya seseorang itu tidak dapat wukuf tidaklah sah hajinya dan hendaklah meneruskan amalannya dan bertahallul dengan amalan umrah serta wajib membayar dam. Ia juga wajib mengqada haji pada tahun hadapannya.

Padang Arafah adalah tempat pertama di dunia ini Allah menerima taubat hambanya. Di Jabal Rahmah Adam dan Hawa kembali bertemu setelah dikeluarkan dari Syurga kerana kesilapan melangar perintah Allah. Setelah memohon ampun dan bertaubat di sini akhirnya  taubat kedua-duanya  diterima dan dosa diampunkan. Disinilah kemuncaknya ibadat haji.

Padang Arafah terletak 21.9 km dari Makkah. Kemudian Jamaah haji akan bertolak ke Mudzalifah sejauh 8 km. Selepas mengutip batu akan bertolak ke Mina sejauh 6.9 km lagi. Selesai melontar  di Mina akan kembali ke Makkah sejauh 7 km perjalanan.

1 thought on “Jom Berpuasa Sunat Wukuf Arafah Besok Selasa 16 November 2010

  1. Pingback: Ayuh! Jom bersahur malam ini untuk puasa Arafah besok…. « Aburedza

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s