Persedian Hijrah: Siapa Mus’ab ibn Umair ‎r.a?

Mus’ab ibn Umair ‎r.a

Selepas Iqrar Aqabah pertama Rasul  s.a.w melantik Mus’ab ibn Umair r.a sebagai wakil baginda s.a.w kepada penduduk Yathrib untuk mengajar al Quran dan Islam.

Mus’ab ibn Umair r.a merupakan seorang pemuda yang berasal dari golongan bangsawan Makkah dan terhormat. Berwajah kacak dan segak, Mus’ab r.a menjadi tumpuan kaum wanita ketika itu. Ibunya bernama Khunnas binti Malik.

Nama lengkap beliau ialah Mush’ab bin Umair bin Hasyim bin Abdu Manaf bin Abduddaar.

Sebelum memeluk Islam, Mus’ab r.a merupakan golongan cendikiawan Makkah dan sering dijemput ke mesyuarat para pemimpin Makkah yang ketika itu dihadiri oleh Abu Jahal, Abu Sufyan ibn Harb dan para bangsawan yang lain. Selepas memeluk Islam di tangan Arqam ibn Abi Al-Arqam r.a , Mus’ab r.a  kemudiannya bertukar watak menjadi zuhud dan warak.

Antara dugaan beliau adalah mendapat tentangan hebat daripada ibunya sendiri sehinggakan beliau dikurung di dalam rumah dan dijaga oleh pengawal. Bagi mengelakkan seksaan, Mus’ab berhijrah menuju ke Habsyah sebanyak dua kali.

Dr. Ali Muhamad As Salabi dalam kitabnyaBiografi Rasulullah s.a.w menyebut tentang mengapa Rasul s.a.w memilih Mus’ab:

… beliau r.a dari sudut hafalannya ketika turun al Quran memiliki kecerdasan dan ketenangan, kebaikan akhlak dan hikmah dengan kadar yang besar, ditambahkan kekuatan imannya dan semangatnya yang kuat terhadap agama.

Mus’ab r.a  semasa di Yathrib tinggal di rumah As’ad bin Zurah. Mereka giat menjalankan dakwah menyeru kepada Islam. Mus’ab r.a  berdakwah dengan berpegang kepada manhaj al Quran yang di ajar oleh Rasul s.a.w :

Serulah ke jalan Tuhanmu (Wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; Sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalannya, dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk. – an-Nahl 125

Hasil ushanya beliau berjaya mengislamkan  Usaid bin Hudhair dan Saad bin Muadz. Keduanya adalah antara ketua puak di Yathrib, yang membawa pengikut-pengikutnya kepada Islam. Oleh itu dalam beberapa bulan dia mampu menyebarkan Islam di seluruh  Yathrib.

Pada musim haji ke 13 selepas kerasulan, Mus’ab r.a kembali ke Makah memaklumkan perkembangan Islam di Yathrib kepada Muhammad s.a.w.  bahawa Islam telah tersebar ke seluruh kawsan Aus dan Khazraj . Malah mereka juga bersedia untuk membuat Iqrar baru (Iqrar Aqabah ke 2) serta mampu memberi perlindungan kepada Rasul s.a.w.

Mus’ab r.a kemudiannya  terlibat dalam Perang Badar dan Perang Uhud. Dalam Perang Uhud, Mus’ab r.a dipertanggungjawabkan untuk memegang panji Islam. Dalam peperangan tersebut beliau gugur syahid.

Rhamdani Kurniawan Dalam Artikalnya : Strategi Pemasaran Mush’ab Bin Umair  Dalam Mengislamkan Penduduk Madinah  menulis:

Pada perang Uhud, Mush’ab bin Umair merupakan salah satu syuhada yang gugur dalam membela agama Allah SWT. Ketika Rasulullah SAW mendapati Mush’ab bin Umair sebagai salah satu syuhada, beliau membacakan sebuah ayat yang berbunyi:

Di antara orang-orang Mukmin terdapat pahlawan-pahlawan yang telah menepati
janjinya dengan Allah.(Q.S. 33 al-Ahzab: 23)

Kemudian ketika mengetahui bahwa kain kafan yang dipakai untuk menutupi jasad Mush’ab bin Umair tidak mencukupi, sehingga mengharuskan menggunakan kain burdah untuk menutupi bagian tubuh lainnya, beliau bersabda:

Ketika di Mekah dulu, tak seorang pun aku lihat yang lebih halus pakaiannya dan lebih rapi rambutnya daripadamu. Tetapi sekarang ini, dengan rambutmu yang kusut masai, hanya dibalut sehelai burdah.

Itulah salah satu bukti kasih sayang Rasululah SAW kepada sahabat yang dikasihinya. Seorang brilian muda yang mampu mencetak ‘laba’ yang sangat besar sehingga dakwah Islam dapat berkembang pesat di Madinah.

Rujukan:

1.Dr. Ali Muhamad As Salabi : Biografi Rasulullah s.a.w

2.Wikipidia

3. http://www.scribd.com/doc/16622658/Sharia-Marketing-Mushab-Bin-Umair

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s