Persediaan Hijrah : Turunnya Perintah Berperang

Persediaan Hijrah : Turunnya Perintah Berperang

Ibnu Hisham didalam Sirah Nabawiah bersumber daripada Muhammad bin Ishak mengatakan sebelum Iqrar Aqabah Rasulullah s.a.w tidak diizinkan berperang.  Baginda s.a.w hanya diperintahkan berdakwah kepada jalan Allah, bersabar terhadap semua gangguan dan memaafkan orang yang jahil. Ketika itu kaum Quraisy menyeksa pengikut Nabi s.a.w, sehingga ada yang berhijrah ke Habsyah dan ke tempat-tempat lain.

Bersumber dari Urwah bin az Zubair Ibnu Hisham mengatakan ayat pertama turun bagi keizinan berperang di jalan Allah ialah Al Haj  39-41, bermaksud:

39. Diizinkan berperang bagi orang-orang (Islam) yang diperangi (oleh golongan penceroboh), kerana sesungguhnya mereka telah dianiaya; dan sesungguhnya Allah amat berkuasa untuk menolong mereka (mencapai kemenangan).

40. Iaitu mereka yang diusir dari kampung halamannya dengan tidak berdasarkan sebarang alasan yang benar, (mereka diusir) semata-mata kerana mereka berkata: “tuhan kami ialah Allah”. Dan kalaulah Allah tidak mendorong setengah manusia menentang pencerobohan setengahnya yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja (kaum Nasrani), dan tempat-tempat sembahyang (kaum Yahudi), dan juga masjid-masjid (orang Islam) yang sentiasa disebut nama allah banyak-banyak padanya dan sesungguhnya Allah akan menolong sesiapa yang menolong ugamanya (ugama Islam); sesungguhnya Allah maha kuat, lagi maha kuasa; –

41. Iaitu mereka (umat Islam) yang jika kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi nescaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat, dan mereka menyuruh berbuat kebaikan serta melarang dari melakukan kejahatan dan perkara yang mungkar. Dan (ingatlah) bagi Allah jualah kesudahan segala urusan.

Kemudian turun pula  Al Baqarah ayat 193 maksudnya;

193. dan perangilah mereka sehingga tidak ada lagi fitnah, dan (sehingga) menjadilah ugama itu semata-mata kerana Allah….

Ibnu Ishak berkata ketika Allah mengizinkan berperang dan orang-orang Ansar beriqrar  baerjanji setia dengan Rasulullah s.a.w, beginda pula menyuruh para sahabat berhijrah ke Yathrib bersatu dengan saudara Ansar. Rasulullah s.a.w bersabda:

“Sesungguhnya Allah Azza Jalla telah menjadikan untuk kalian  saudar dan negeri yang akan kalian merasa aman di sana”

Setelah itu para sahabat mula berpindah ke Yathrib, sementara Rasulullah tetap berada di Makah.

Rujukan:

Sirah Nabwiyah – Ibnu Hisham

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s