Dialog Kaab Bin Malik Dengan Anaknya: Solat Jumaat Pertama Di Madinah

Dialog Kaab Bin Malik Dengan Anaknya: Solat Jumaat Pertama Di Madinah

Abdul Rahman bin Kaab bin Malik menceritakan :

Aku adalah penuntun ayahku iaitu Kaab bin Malik setelah pengelihatannya hilang (buta) . Bilamana aku keluar bersamanya untuk solat Jumaat, kemudian terdengar suara azan di Madinah  beliau akan berdoa untuk Abu Umamah ( Abu Umamah ialah As’ad Bin Zurarah iaitu sahabat yang menumpangkan di rumahnya Mush’ab bin Umair, utusan Nabi s.a.w ke Madinah selepas Iqrar Aqabah Pertama[1]). Ayahku iaitu Kaab bin Malik sering berbuat  demikian dalam beberapa waktu. Setiapkali beliau mendengar azan untuk solat Jumaat, beliau pasti berdoa untuk Abu Umamah dan memohon keampunan untuknya.

Aku bertanya kepada diriku, “Demi Allah ayahku telah lemah, mengapakah aku tidak bertanyanya mengapa setiap kali mendengar azan untuk solat Jumaat beliau berdoa untuk Abu Umamah?”

Maka pada suatu hari Jumaat , aku keluar bersama ayah dan ketika  ayah mendengar azan Jumaat, beliau lantas berdoa untuk Abu Umamah.

Aku pun bertanya kepadanya:

“Wahai ayahku kenapakah setiap kali mendengar azan Jumaat, engakau berdoa untuk Abu Umamah?”

Ayah berkata:

“Wahai anakku, Abu Umamah As’ad bin Zurarah adalah orang pertama sekali mengadakan solat Jumaat untuk kami di Madinah di Hazm an-Nabit di kawsan tanah berbatu Bani Bayadhah yang bernama Naqi’ al-Khadhamat”.

Aku bertanya lagi:

“Berapakah kalian ketika itu”

Ayah menjawab:

“Empat puluh orang”

Semoga rahmat Allah senantiasa menyertai semua sahabat Rasulullah s.a.w dan semoga Allah memberi mereka  tempat yang layak di sisi-Nya. Amin.


Rujukan:  Sirah Nabawiyah Oleh Ibnu Hisyam


[1] Dr Ali Muhamad As-Salabi dalam bukunya Biografi Rasulullah s.a.w,  bagaimanapun Ibnu Hisham didalam Sirah Nabawiyah menyebut selepas hijrah para sahabat Mushab bin Umair di tempatkan di rumah Saad bin Mu’az bin an Mu’man.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s