Mengingati Isra’ Mikraj Dan Masjidil Aqsa Yang Di Salah Kenali

PETA MAKAH-BAITUL MAKDIS/JERUSALAM DARI GOOOGLE MAP

KEDUDUKAN MASJIDIL AQSA DAN KUBAH BATU

Hari ini 27 Rejab adalah cuti umum sempena Isra’ Mikraj. Lantaran fakta sahih mengenai tarikh sebenar berlaku mukjizat besar ini tidak ada, maka ulama berbedza pendapat mengenainya. KLIK untuk perbincangan mengenainya di SINI dan baca juga komen di bawahnya.

Sebagai memperingati Isra dan Mikraj nabi s.a.w , saya memetik tulisan Sami bin Abdullah al-Maghluts di dalam Atlas Perjalanan Hidup Nabi Muhammad seperti berikut, (DAN KEMUDIANYA DI SUSULI PENERANGAN  Masjidil Aqsa Yang Di Salah Kenali di dalam format PDF, DIIKUTI PULA link untuk mengenali lebih jauh Haram al Syarif melalui Virtual Walking Tour of the Haram Al-Sharif ):

Allah mengisra’kan Muhammad s.a.w  ke Baitul Maqdis dengan menaiki buroq dan ditemam Jibril. Beliau turun di sana dan menjadi imam shalat bagi para nabi. Rasulullah s.a.w menambatkan buroq di lingkaran pintu masjid.

Setelah itu, beliau s.a.w  naik ke langit dunia. Di sana beliau melihat Adam, dengan arwah orang-orang yang berbahagia berada di sebelah kanannya, sementara di sebelah kirinya terdapat orang-orang yang sengsara. Kemudian beliau naik ke langit kedua dan di sana beliau bertemu dengan Nabi Isa dan Nabi Yahya.

Selanjutnya naik ke langit ketiga, di sana beliau melihat Nabi Yusuf. Lalu naik lagi ke langit keempat, di sana beliau bertemu dengan Nabi Idris. Lantas naik lagi ke langit kelima, di sana beliau bertemu dengan Nabi Harun. Setelah itu, beliau naik ke langit keenam, di sana beliau menjumpai Nabi Musa. Ketika beliau melewatinya, Musa menangis. Kemudian Musa ditanya, “Ара yang menyebabkanmu menangis?” Musa menjawab, “Aku menangis karena ada seorang pemuda yang diutus setelahku, di mana lebih banyak umatnya yang masuk surga dibandingkan umatku.”

Beliau kemudian naik lagi ke langit ketujuh. Di sana beliau bertemu Nabi Ibrahim. Lantas beliau naik lagi ke Sidratut Muntaha. Setelah itu, beliau diangkat ke Baitul Makmur. Di sana beliau melihat Jibril dalam wujudnya yang asli. Jibril memiliki tujuh ratus sayap, seperti yang difirmankan Allah dalam al-Qur‘an surah an-Najm ayat 13 sampai 14.     

Selanjutnya Allah berdialog langsung dengan beliau dan memberinya sesuatu. Allah juga menetapkan kewajiban shalat bagi beliau. Shalat itulah yang kemudian menjadi penenang dan penyenang hati beliau. Ketika pada paginya Rasulullah menyampaikan peristiwa tersebut kepada kaumnya. Bukannya percaya, tapi pendustaan mereka justru semakin parah.

Mereka lantas meminta beliau menggambarkan Baitul Maqdis. Allah pun menampakkannya di hadapan beliau. Nabi kemudian menjelaskan tentang gambaran Baitul Maqdis dan mereka pun tidak mampu membantahnya. Rasulullah juga menceritakan tentang kafilah mereka yang beliau lihat saat perjalanan beliau ke Sidratul Muntaha dan kepulangan beliau. Dan keadaan kafilah itu persis seperti yang beliau katakan. Akan tetapi, hal itu justru semakin menambah kekafiran mereka.

Pandangan Haram al Syarif  – Gambar Rosulusi Tinggi- klik Untuk Besarkan

Baca Rahsia Masjidil Aqsa  Format PDF di bawah – SILA KLIK

17280204-Masjid-AL-AQSA-Yang-Sebenarnya

4992871-Rahsia-Masjidil-Aqsa

Link lain berkaitan sangat menarik untuk mengenali Haram al Syarif:

http://www.saudiaramcoworld.com/issue/200901/al-haram/default.htm

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s