Penawar bagi hati: nikmat lidah

image

image

Masjid Kota Damansara Selasa 22 Nov 2011 :
Bersyukurlah atas nikmat Allah yang dikurniakan berupa lidah. Lidah untuk nikmat makan sebaliknya juga boleh mengumpat.

Pak imam menyebut sebuah hadis nabi s.a.w berkaitan mengumpat, katanya mengumpat itu lebih berat dari berzina. Ini bukan maksud berzina lebih baik dari mengumpat. Sebaliknya merungkai masalah mengumpat lebih sulit berbanding zina. Maksudnya menghapus dosa zina memadai memohon ampun dan bertaubat kepada Allah. Sebaliknya dosa mengumpat tidak terhapus kerana kemaafan dari orang yang diumpat perlu diperolehi. Soalnya mampukah kita mencari dan berhdapan dengan orang yang di umpat? Maknanya lebih mudah bertaubat kepada Allah berbanding memohon kemaafan manusia. Sungguh Allah itu maha penyayang lagi maha pengapun. Malahan Allah itu maha pemberi rahmat.

Dalam maksud membina dan penawar bagi hati, pak imam membawa hadis kedua yang menyentuh sifat munafik. Katanya antara sifat sifat munafik ialah bercakap bohong. Apakah kita semua yang datang berjamah 5 kali sehari di masjid ini munafik lantaran pernah berbohong. Apakah seorang yang bercakap bohong boleh di panggil munafik?

Tidak!

Analoginya, antara sifat-sifat sebuah kereta ialah mempunyai 4 tayar. Sebuah basikal kanak-kanak yang mempunyai 2 tayar dan di tambah 2 tayar lagi adakah layak di panggil kereta?

Tentunya tidak. Kerana itu untuk kita memahami hadis, kita perlu sentuhan pandangan ulama yang begitu cermat lagi teliti berhujah.

– demikian catitan ringkas ketika menekuni kuliah magrib di Masjid Kota Damansara.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s